Ben je zwanger betekent het niet gelijk dat je moet stoppen met sporten, zolang je zwangerschap vlekkeloos verloopt.

Sporten-tijdens-de-zwangerschap

In de eerste helft van je zwangerschap is het totaal niet erg om te sporten zo lang je geen sport gaat beoefenen die gevaar kan opbrengen voor het kind in je buik. Lichaamsbeweging is juist goed voor je bloeddoorstroming, waardoor er meer bloed naar je kindje stroomt en het kindje dus ook meer voeding binnen krijgt. De beweging tijdens het sporten zorgt er ook voor dat je minder zwangerschapskwaaltjes krijgt bv. Verstopping.
Tijdens het sporten kweek je sowieso spieren, dus ook beenspieren en dat voorkomt dan weer de kans op spataderen wat ook een veelvoorkomende zwangerschapskwaaltje is.

 

Als je sport wat gebeurt er dan in je lichaam?

Tijdens het sporten neemt de bloedtoevoer naar je spieren, je longen en je hart toe omdat deze organen dan meer zuurstof nodig hebben om goed te werken. Probeer ook niet te intensief te sporten omdat je dan teveel zuurstof weghaalt bij je baarmoeder. Of zorg ervoor dat de intentie van het sporten niet te lang duurt. Het is ook zo dat de hersenen tijdens het sporten bepaalde stoffen aanmaken die in de baarmoederwand inwerken en zorgen voor pijnloze weeën. Je zal ook tijdens het sporten sneller buiten adem zijn,  dat komt omdat je je lichaam nog harder moet werken om ook de groeiende foetus van zuurstof te voorzien. Dit gebeurt dan als je je teveel inspant. Waar je zeker ook rekening mee moet houden is dat je lichaam tijdens de zwangerschap nog sneller koolhydraten opneemt. Door te sporten zal deze opname van koolhydraten nog sneller gaan. Door deze te snelle opname van koolhydraten is er een kans dat je er een te lage bloedsuikerspiegel van kan krijgen.

Tips voor zwangere sportende vrouwen:

  • Luister naar je lichaam
  • Drink voldoende tijdens het sporten
  • Vermijd springoefeningen of dergelijke oefeningen aan het einde van de zwangerschap
  • Geen aerobics, dat kan bekkenproblemen geven
  • Let op je houding tijdens het sporten ( bv. Rug )
  • Draag bij voorkeur een stevige sportbeha
  • Draag zwangerschapsdoeken om je banden te ondersteunen

 

Nou zwangere vrouwen veel plezier met sporten maar doe voorzichtig!