Oorspronkelijk komt de kiwi van China waar de vrucht al eeuwen bekend was. In 1906 werden de kiwi zaden naar Nieuw-Zeeland gehaald, de naam luidde toen nog Chinese kruisbes. Pas jaren later toen de kiwi een nationaal exportproduct werd, werd hij in het kader van de internationale marketing hernoemd naar de Nieuw-Zeelandse loopvogel: de kiwi.
Voedingswaarde van een kiwi
De kiwi is een zeer voedzame vrucht. Hij is echt een kaliumbron en bevat meer vitamine C dan welke vrucht ook. Een kiwi bevat 166% van de dagelijkse behoefte vitamine C.
Verder bevat een kiwi:
*cholesterolverlagende pectine
*aminozuren
*betacaroteen
*foliumzuur
*kalium
*magnesium
*koper
*zink
*fosfor
*mangaan
*vitamine A+E
*koolhydraten
*eiwitten
Een kiwi bevat een enzym actinidine die er voor zorgt dat je kiwi niet met melkproducten kan eten. Het enzym actinidine breekt de eiwitten af in de melk, waardoor het een bittere smaak geeft.
Het enzym breekt ook gelatine af waardoor kiwi niet geschikt is om een mousse te maken. Maar er is een mogelijkheid om het enzym eruit te halen en dat is het blancheren van de kiwi waardoor het enzym verdwijnt en de kiwi wel bruikbaar is voor melkproducten.
Leave A Comment