Bij spierpijn is er vooral tijdens het bewegen sprake van pijn, kramp of een stijf gevoel in de spieren. Spierpijn ontstaat meestal doordat de spieren op een ongewone wijze worden belast. Ga je voor het eerst een Bootcamptraining volgen, dan zul je de dag erna waarschijnlijk veel last hebben van spierpijn. Je gebruikt tijdens de Bootcamptraining spieren die je normaal niet of nauwelijks gebruikt. Spierpijn hoeft niet altijd te ontstaan door sportieve inspanning. Zo kun je door een verkeerde werkhouding ook last krijgen van spierpijn. Denk dan aan pijn in de schouders, nek en onderrug. Ook bij griep is er vaak sprake van spierpijn.
Hoe ontstaat spierpijn?
Spierpijn ontstaat door het ontstaan van melkzuur in de spiervezels en daarna in het bloed door zuurstoftekort, of doordat bij belasting van de spier een of meerdere spiervezels in de spier zijn gescheurd. Deze pijn is zeer vervelend , maar herstelt gelukkig snel. Bij het herstel worden de spiervezels dikker. De meeste mensen denken dat de aantal spiervezels toeneemt, maar dat is onjuist. Het aantal en de samenstelling van de spiervezels is genetisch bepaald. Het beoefenen van een sport, kan tot last zijn van de spiervezels. Deze spiervezels hebben een herstel periode nodig van minimaal 2 tot 4 dagen. Hierna kunnen onze spiervezels weer volledig worden gebruikt.
Vormen van spierpijn na het sporten
* Vroege spierpijn: Brandend gevoel dat ontstaat tijdens of direct na het sporten. Deze pijn wordt
veroorzaakt door dat het melkzuur dat vrijkomt de zenuwuiteinde prikkelt.
* Verlate spierpijn: Deze spierpijn treedt pas op na 24-48 uur na het sporten. De spieren doen hierbij
pijn en zijn minder belastbaar. De oorzaak van deze pijn zijn de microscheurtjes in het bindweefsel
van de spieren.
Spierpijn verzachten
Bij het sporten zijn een goede warming-up en cooling-down zeer belangrijk om je spieren soepel en vrij van spierpijn te houden. Een warming-up is een goede voorbereiding op de inspanning die gaat komen. Een cooling-down is dan weer belangrijk om je spieren niet al te abrupt tot rust te laten komen en het lichaam niet te snel afkoelt. Trek minimaal 10 minuten uit voor een goede warming-up en 5 minuten voor een goede cooling-down.
Warmte is ook een zeer goed middel om de spierpijn te verzachten. Dat kan je doen via crèmes en hotpacks, een warme douche of beter nog een warm bad dat heerlijk ontspant. Het voordeel van verwarmende stoffen is dat ze een fijn gevoel geven en de doorbloeding van het spierweefsel, als het niet te diep ligt, te verbeteren. Door een betere doorbloeding herstel je sneller. Maar was je van plan om bijvoorbeeld 2 á 3 keer per week te gaan Bootcampen veeg dat dan niet van de baan omdat je spierpijn hebt gekregen. Je zult merken dat je na een paar Bootcamptrainingen geen last meer zal hebben van spierpijn. Je spieren moeten gewoon wennen aan de belasting.
Forceer je spieren niet
Het is prima om je spierpijn te verzachten zolang je maar je hoofd erbij houdt. Als je de spierpijn onderdrukt wil het niet gelijk zeggen dat er niet meer aan de hand is en dat weer onbeperkt kan gaan sporten. Dan forceer je je spieren en dat kan dan serieuze blessures veroorzaken. GEDULD om te herstellen dat is waar het om draait.
Conclusie
Zorg dat je sport met je hoofd er goed bij, dan voorkom je veel spierpijn en blessures!
Leave A Comment