Interval training is een vorm van intensieve training. Interval Training bestaat uit een reeks van explosieve oefeningen, afgewisseld met een lage intensiteit. De combinatie van een intensieve oefening en een rustig moment heet een set. Interval training is gebaseerd op herhaling van deze sets. Als je voor het eerst interval training gaat doen, zul je merken dat je na een paar sets al doodmoe bent. Naarmate je langer traint, kun je steeds meer sets aan. Interval kun je toepassen bij verschillende sporten zoals; hardlopen, roeien, fietsen en schaatsen.
Muscles

Waarom, interval training?

Het nut van interval training is gelegen in de reactie van het hart en de longen op de krachtsexplosie die plaatsvindt. Het lichaam leert zich sneller aan te passen aan de verzuring en het zuurstoftekort dat optreedt tijdens de intensieve oefeningen. Het hart en de longen worden gestimuleerd om efficiënt om te gaan met de zuurstofaanvoer. Ook zullen de spieren door interval training steeds minder te lijden hebben van de verzuring. Hierdoor zal het voor de sporter gemakkelijker worden om piekprestaties te leveren.

Wat zijn de voordelen van interval training
1.Je kunt harder trainen Door interval training is het mogelijk om op een heel intensief niveau te trainen. Je doet het weliswaar maar een paar minuten, maar dat is nog altijd intensiever dan wanneer je alleen op een gemiddeld tempo traint.
2.Je krijg meer spieren Om harder te werken, moet je lichaam nieuwe spiermassa aanspreken. Wanneer deze spieren eenmaal zijn getraind, worden ze vaker gebruikt en verbruiken ze meer energie. Ook als je gewoon de hond uitlaat en zelfs als je tv kijkt.
3.Je verbrandt meer vet Interval training beïnvloedt de werking van de lichaamscellen. Deze gaan eerder vet verbranden, zelfs als je lichte oefeningen doet. Vrouwen die in 2005 meededen aan een wetenschappelijk onderzoek verbranden na 2 weken interval training 36 procent meer vet tijdens een uur fietsen.
4.Je conditie verbetert Na twee weken interval training konden zes van de acht proefpersonen tijdens een ander onderzoek twee keer zo lang fietsen voordat zij uitgeput raakten. De acht mensen die gewoon bleven trainen, merkten geen verschil.
5.Het werkt al na een paar weken Al na twee weken waren in de Amerikaanse onderzoeken de effecten meetbaar. Het uithoudingsvermogen van de proefpersonen nam toe en het vermogen van hun hart en longen om het lichaam van zuurstof te voorzien verbeterde met 13 procent.
6.Het kost minder tijd Duursporters boeken met een uur interval training per week dezelfde resultaten als collega’s die vijf uur per week normaal trainen. Ook na je training in rust verbruikt je lichaam nog volop energie. Ideaal wanneer je weinig tijd hebt om te sporten.
7.Je lichaam went niet Wanneer je week in week uit dezelfde oefeningen doet, raakt je lichaam daar aan gewend. En zou je telkens langer en harder moeten trainen om nog nieuw resultaat te behalen. Gevolg; je valt niet meer af en je conditie verbetert niet meer. Kortom, je zit op een plateau. Interval training helpt mensen om van dit plateau af te raken.

 

Conclusie:
Train wel met verstand! Interval training is geschikt voor alle leeftijden en op elk conditieniveau, maar mensen met hartproblemen, hoge bloeddruk of problemen met hun gewrichten kunnen beter eerst de arts raadplegen. En, heel belangrijk, vergeet nooit een goede warming-up (zie blog warming-up www.gezondannonu.nl) en cooling down te doen.

Doe de interval training ook niet te vaak; een of twee keer per week is al voldoende voor mensen die niet gewend zijn aan deze trainingsvorm. Zorg in elk geval dat je lichaam 24 uur de tijd heeft om te herstellen.