Een voedselinfectie ontstaat door het eten van voedsel met ziekmakende bacterïen, parasieten of virussen.
De klachten die hier door kunnen ontstaan zijn buikkramp, diarree en soms in combinatie met overgeven.
Om een voedselinfectie te voorkomen is het belangrijk dat je het eten goed bewaart, of het eten op tijd weggooit en door hygiënisch te werken in de keuken.

Gezondheidseffecten

Klachten
Na een besmetting zal er naar enkele uren tot 2 dagen hevige buikkrampen en diarree ontstaan. Dit zal vaak gepaard gaan met overgeven. Het overgeven door verkeerd voedsel eten zal na een paar dagen weer over zijn. De overige klachten zullen tussen 2 tot 9 dagen, gemiddeld 4 dagen weer verdwijnen. In het ergste geval kan een voedselinfectie leiden tot ernstige complicaties zoals Nierfalen, hersenvliesontsteking of neurologische aandoeningen.

Behandeling
Ondanks heftige symptomen is behandeling vaak niet nodig. Bij sommige complicaties kan er gebruik gemaakt worden van antibiotica. Als er naast diarree ook sprake is van koorts, bloed en slijm in de ontlasting, hevig braken of uitdrogingsverschijnselen, weinig  plassen of erge dorst en sufheid dan is het verstandig om de dokter te raadplegen.

Risicogroepen
Groepen die risico lopen bij een voedselinfectie zijn kleine kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een lage weerstand.
handen-wassen-kraan

Hoe voorkom ik voedselinfectie?
Een voedingsinfectie kan voorkomen worden door de volgende adviezen.

*Zorg voor schone handen, was je handen voordat je eten gaat bereiden en tijdens het bereiden
*Houd alles goed schoon en droog, zowel de hulpmiddelen als het eten zelf.
*Voorkom kruisbesmetting
*Gebruik verschillende snijplanken, voor vis, vlees en voor groenten
*Gebruik schone hulpmiddelen zoals, snijmessen, snijplanken, vaatdoekjes, keukendoeken
*Voorkom dat druipvocht op andere producten kan komen
*Zorg dat je het eten goed koelt
*Gooi eten op tijd weg. Probeer dit te vermijden door het eten op tijd op te eten, uiterlijk 1 dag erna. Of het eten te bevriezen.
*Zorg dat je bij de bereiding, het voedsel goed verhit
*Volg de adviezen op de verpakking

Let wel op als je op vakantie gaat naar een warm land dat het risico om besmet te worden hoger ligt. Vaak is de hygiëne  een stuk minder dan in Nederland, en zullen de ziekmakende bacteriën sneller toeslaan.