Vitamine B1
Vitamine B1 heeft ons lichaam nodig voor de energievoorziening. Verder is VitamineB1 nodig voor de werking van de hartspier en het zenuwstelsel.

Vitamine B1 komt voor in Brood, Graanproducten, Aardappelen, Groente, Vlees, Vleeswaren en Melk en Melkproducten.

Vitamine B1 is oplosbaar in water, dus groentes met deze Vitamine Koken in weinig water en snij de stukken niet te klein.

Vitamine B1 is zeer gevoelig voor verhitting en zonlicht. Als je een product bakt met deze Vitamine gaat er 10 tot 20 % verloren.

Toch zit er voldoende Vitamine B1 in bv Brood of een goed doorbakken stuk vlees.

Gezondheidseffecten van Vitamine B1
Als men een tekort aan Vitamine B1 heeft kunnen er psychische problemen ontstaan, zoals depressie, concentratieproblemen en geheugenverlies. Verder symptomen van een tekort aan Vitamine B1 zijn gevoelloosheid in de benen, hartklachten en spierverlamming.

Een teveel aan Vitamine B1 wordt door te plassen verwijderd.

Vitamine B1 hebben we nodig voor de verbranding van koolhydraten en eiwitten. Dit wordt dan weer omgezet in energie.

Vitamine B1 & Vitamine B12

Vitamine B12
Vitamine B12 hebben we nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel. Vitamine B12 noemen ze ook wel cobalmine.

Vitamine B12 komt voor in dierlijke producten zoals Melk, Melkproducten, Vlees, Vleeswaren, Vis en Eieren. Het is daarom ook dat Veganisten vaak een tekort aan Vitamine B12 hebben.

Er is ook een Vitamine B12 lijkende stof die niet de Vitamine B12 werking heeft, die komt voor in algen en zeewier.

Gezondheidseffecten van Vitamine B12
Een tekort aan Vitamine B12 kan leiden tot Bloedarmoede en kan neurologische gevolgen hebben, zoals Tintelende vingers, geheugenverlies, coördinatiestoornissen of spierzwakte in de benen.

Een tekort aan Vitamine B12 komt meestal door te weinig dierlijke producten te eten. Bij gebruik van metformine door diabetespatiënten kan de opnamen van Vitamine B12 remmen.

Het kan ook zo zijn dat het lichaam antistoffen aan maakt tegen de Vitamine B12, waardoor de opname in het lichaam wordt geremd.

Omdat het lichaam de Vitamine B12 opslaat en dus een voorraadje heeft, wordt een tekort pas na lange tijd merkbaar, soms pas na maanden of zelfs jaren. Eerst zal het lichaam de voorraad opmaken.

Het is daarom zeer verstandig dat Veganisten Vitamine B12 slikken zodat ze geen tekort aan deze Vitamine hebben, wat vervelende gevolgen kan hebben.

Nadelige gevolgen van teveel Vitamine B12 is zeer klein. Het lichaam zal er voor zorgen dat er niet teveel Vitamine B12 uit het maagdarmkanaal in het lichaam wordt opgenomen.