Vitamine E
Vitamine E wordt ook wel alfa-tocoferol genoemd, en is een vitamine die oplosbaar is in vet. De belangrijkste actieve vorm van vitamine E is de alfa-tocoferol.

Vitamine E is zeer belangrijk als antioxidant. Vitamine E beschermt de cellen, celwanden, bloedbanen en weefsel. Vitamine E zorgt er voor dat ze niet beschadigt raken door oxidatie van onverzadigde verzuren. Vitamine E heeft ook regulerende functie bij de stofwisseling in een lichaamscel.

Vitamine E vinden we terug in Zonnebloemolie, Dieetmargarine, Brood, Graanproducten, Noten, Zaden, Groenten en Fruit. Als er zuurstof aanwezig is, is Vitamine E zeer gevoelig bij verhitting. De Vitamine E wordt dan afgebroken. Over het algemeen blijft er toch voldoende Vitamine E over in eten en drinken. Een tekort aan vitamine E komt nauwelijks voor.

Tocoferylacetaat is een zeer stabiele Vitamine E die meestal wordt gebruikt in supplementen of verrijkte voedingsmiddelen. Vitamine E wordt ook toegevoegd aan crèmes, zalven en shampoos. Vitamine E zou de huid en haar ‘’versterken’’, maar dit effect is niet in onderzoek aangetoond.

Vitamine E

Vitamine E en Gezondheid
Een tekort aan Vitamine E komt haast niet voor in Nederland. Alleen bij bepaalde stoornissen in de opname van de voedingsstoffen kan een Vitamine E tekort optreden. Bij een ernstig Vitamine E tekort kan men Bloedarmoede, neurlogische symtomen en spierzwakte oplopen.

Een te veel aan vitamine E is niet schadelijk.
Vitamine F
Vitamine F wordt ook wel een halfvitamine genoemd. Halfvitamines werden vroeger vitamine genoemd maar waarvan achteraf bleek dat ze dat niet waren.

Het is nu bekend dat Vitamine F vetzuren zijn. Namelijk de essentiële onverzadigde vetzuren linolzuur en alfa-linolzuur. Essentiële vetzuren maakt het lichaam niet zelf aan en moeten we binnen krijgen via onze voeding die we binnen krijgen. Deze vetzuren beschermen ons tegen hart- en vaatziekten.

Ook vitamines maakt het lichaam zelf niet aan en moeten we binnenkrijgen via ons eten en drinken. Vetzuren hebben echter een kenmerkende structuur en worden daarom niet tot de vitamines gerekend.