Veganisme

Wat is veganisme?

Veganisten of wel Vegans genoemd, maken een bewuste keuze voor het welzijn van mens, dier en de planeet. Vanuit dit standpunt streven ze ernaar om in het geheel af te zien van het gebruik van dieren en producten van dierlijke afkomst. Een Vaganist eet daarom geen vlees noch vis, maar ook geen zuivelproducten, eieren, honing en andere producten van dierlijke oorsprong of met dierlijke ingrediënten. Zelf bij kleding, verzorgingsproducten en andere gebruiksartikelen worden dierlijke bestanddelen vermeden. Dus geen bont, leer, dons, wol, suède of zijde, maar ook geen gelatine, bijenwas of producten waarvoor dierproeven zijn gedaan.

Wat eten veganisten zoal? Een plantaardige voeding kan zeker zo gevarieerd zijn als een omnivore of vegetarische voeding. Juist doordat een beginnend veganist op zoek gaat naar de mogelijkheden binnen plantaardig eten, kom je al snel allerlei nieuwe producten en smaken tegen. Vergeten groenten, gerechten uit andere werelddelen, nieuwe granen en zaden (zoals quinoa en lijnzaad), er zijn oneindig veel mogelijkheden.

 

Veganist en sporten

Plantaardig voedsel bevat de juiste hoeveelheid macro-en spoorelementen om te voldoen aan de hoge energie-behoefte van een Bootcamper, zonder dat ze afhankelijk zijn van supplementen of speciale producten die veel sporters gebruiken.

De juiste voeding is van essentieel belang om fysieke activiteit te ondersteunen tijdens de Bootcamptraining en tijdens een obstacle run.

In de afgelopen jaren zijn voedingsmiddelen met een hoog eiwitgehalte sterk geadverteerd met het oog op sport prestaties te verhogen. Er is echter geen betrouwbaar wetenschappelijk bewijsmateriaal wat bevestigd dat eiwitten sportprestaties verhogen. Een dieet met veel koolhydraten, weinig vet en met een matige hoeveelheid eiwitten, blijkt voor Bootcamp prestaties het beste te zijn.

Koolhydraten zijn de bron voor de primaire energie, die door het lichaam wordt gebruikt tijdens de intense en langdurige fysieke oefeningen. Als er niet voldoende aanbod van calorieën geleverd wordt door koolhydraten, is het lichaam genoodzaakt gebruik te maken van opgeslagen vetten en eiwitten uit de eigen weefsels.

Koolhydraten zijn de belangrijkste brandstoffen in het plantaardig eetpatroon van een vaganitische Bootcamper, terwijl eiwitten zijn nodig voor de vernieuwing en verbetering van spierweefsel.

Volkoren granen, groenten en fruit zijn ideaal bronnen van koolhydraten en eiwitten; dus plantaardig voedsel dat gebaseerd is op deze productgroepen bevat alle essentiële aminozuren en energieke substraten die nodig zijn voor een Bootcamper.

Bovendien helpt een hoge inname van antioxidanten om weefsels te beschermen tegen schade als gevolg van oxidatieve stress veroorzaakt door de langdurige en intensieve lichaamsbeweging.

De koolhydraten zijn voor een Bootcamper gemakkelijk binnen te krijgen met goed uitgebalanceerd plantaardig voedsel. Ook voor  zeer intense fysieke activiteiten.

 

Het plantaardig eetpatroon is de beste keuze voor een sporter omdat het de juiste hoeveelheid eiwitten bevat, zonder het nadeel van dierlijke vetten. Plantaardige voeding is ook in staat om voordelen voor de gezondheid te brengen in de zowel op korte als op lange termijn (verlaging van de bloeddruk, van lichaamsvet en andere risicofactoren), waardoor de Bootcamper zijn sport prestaties lang kan voortzetten.

reuzenbonen, paprika polenta

Hieronder zie je een veganistisch recept!

Mediterraanse polenta met groente en reuzenbonen

Deze lekkere Mediterraanse maaltijd is snel klaar, gezond, en lekker! Polenta is maismeel, dat je met water tot een soort hartige pap maakt. Als je houdt van aardappelpuree of risotto moet je zeker ook een keer polenta proberen!

Nodig voor 2 personen:

  • 125 gram polenta Mediterranee (biowinkel)
  • 1 rode paprika
  • 1 flinke courgette
  • 1 ui
  • handje rucola
  • reuzenbonen (Bonduelle)
  • zout, peper, verse tijm

Zet een halve liter water op, snijd ondertussen de groente in kleine stukjes. Verwarm een scheutje olie in een grote pan en fruit de ui hierin. Voeg na een paar minuten de paprika toe en daarna de courgette. Laat alles op een vrij hoog vuur gaar worden.

Als het water kookt giet je langzaam de polenta in de pan, roer ondertussen goed. Laat de polenta 5 minuten koken, terwijl je af en toe steeds even roert. Houdt ondertussen ook je groentemengsel in de gaten, dit mag niet aanbranden. Een minuut voordat de polenta klaar is voeg je de bonen en rucola toe aan de groente. Maar de groente op smaak met zout, peper en veel verse tijm.