Mager en vet Varkensvlees
Als men het heeft over varkensvlees denkt men per definitie aan vet vlees. Maar er is ook mager varkensvlees. De laatste categorie pas perfect binnen een energiebeperkt dieet. Mager varkens vlees bevat haast geen verzadigde ongezonde vetten. Voorbeelden van mager varkensvlees zijn: Varkenshaas, fricandeau, achter- en schouderham en varkensfilet.

Voorbeelden van vette soorten varkensvlees zijn: Worst, speklappen, hamburgers, gehakt, en slavinken.

Varkensvlees en Kanker
Het eten van varkensvlees zou een verhoogd risico zijn voor kanker , met name darmkanker. Dit is echter nooit bewezen. Maar men weet wel dat varkensvlees groeihormonen bevat. Deze hormonen stimuleren alle groeiprocessen, dus ook die van kankercellen.

Puisten
Men zegt dat je puisten krijgt van varkensvlees, nou dat is onzin. Puisten worden veroorzaakt door hormonen niet door het eetpatroon. Als men allergisch is voor varkensvlees kan dat een eventuele reactie veroorzaken, in een vorm van puistjes.

Bereiden van Varkensvlees
Als men varkensvlees gaat bereiden is de hygiëne zeer belangrijk. Varkensvlees kan bepaalde ziektes en bacteriën bevatten zoals: BRSA, Salmonella en de parasiet Toxoplasmose. Deze ziektes en bacteriën kunnen een mens goed ziek maken. Daarom is het ook zeer belangrijk om het varkensvlees goed gaar te laten worden en de plank waar je het varkensvlees op snijd goed te wassen. En zorg ook dat je je handen goed wast na het bereiden van het varkensvlees.

Wat zit er in Varkensvlees?
Varkensvlees bevat van zich zelf eiwitten en vetten. Verder zit er in verhouding meer ijzeren en zink in varkensvlees, dan in andere vleessoorten.
Verder bevat varkensvlees verschillende vitamines zoals: vit.A1, B1, B6 en B12.

 piggie

Nadelen van Varkensvlees
Men beweerd dat varkensvlees giftig zou zijn voor mensen. Dit komt door het hoge vet gehalte en cholesterolgehalte. Het lichaam heeft cholesterol nodig maar niet teveel. Teveel cholesterol zorgt ervoor dat je slagaders dicht slippen.
Varkensvlees bevat ook eiwitten die sneller rotten in de darmen. Tijdens dit rottingsproces komen er giftige stoffen vrij. De eiwitten van het varkensvlees lijken op de eiwitten van het menselijk lichaam. Het gevolg hiervan is dat het lichaam het aanziet als eigen eiwitten. Op deze manier kunnen de toxines vrij gemakkelijk in ons bloed en lymfe terechtkomen.
Het bindweefselstructuur van de mens wordt ook zwakker door het eten van varkensvlees. Dat komt door dat er slijmvlies ontstaat in de pezen, gewrichten en kraakbeen. Dit kan dan tot reuma leiden. Verder bevat varkensvlees virussen die zich kunnen gaan nestelen in onze longen, met chronische verkoudheid tot gevolg.

Conclusie
Probeer niet teveel varkensvlees te eten. Maar zorg ervoor als je vlees eet dat dan ook  gevarieerd doet. Dit geld trouwens met alles wat je eet. Teveel van het zelfde is nooit goed.