Stress

Wat is stress?
Stress is een vorm van spanning die voor komt bij mensen, dieren en planten. Deze spanning komt door externe prikkelingen.

Positieve en negatieve stress

Als we het over positieve spanning hebben dan praten we over een spanning die wordt op geroepen door plezierige situaties bv. Een huwelijksdag, op vakantie gaan. Wat ook onder positieve stress valt is een lichamelijk en geestelijk voorbereiding op een wedstrijd of een bijzondere  prestatie op je werk. Deze stress verdwijnt na een tijd, en je lichaam keert terug in zijn rust stand.
Als de stress niet in het belang van de persoon is en als nare gebeurtenis wordt ervaren , spreken we van een negatieve stress.

Sport vermindert stress

Door te sporten kan het stresshormoon cortisol verminderen en endorfine verhogen, zodat je lichaam zich beter gaat voelen en je humeur een boost krijgt. Door te sporten verander je ook van omgeving bijvoorbeeld het park, voetbal club, dojo. Deze andere omgeving zal je stress verminderen en je weer wat rust in je hoofd geven. Lichamelijke activiteiten kan je afleiden van je dagelijkse problemen en je malende gedachten tot rust brengen.
Door te sporten profiteer je ook van bepaalde voordelen bijvoorbeeld helpt je bij het afvallen, zorgt voor een betere gezondheid, versterkt je vertrouwen en kracht. Deze voordelen zijn allemaal positieve invloeden die je stress verminderen.
Het sporten met iemand of meerdere mensen zal je dubbel laten ontstressen. Naast de voordelen van het sporten heb je ook veel plezier door samen iets te doen.
We weten dat je van stress bepaalde ziektes kan krijgen. En dat geeft dan weer veel meer stress. Maar door te sporten verklein je de kans op deze ziektes, dus minder stress.

Conclusie: Mensen die aan sport doen zullen minder vatbaar zijn voor stress. Dus mensen sta op en begin gelijk een blokje om te lopen “voor een stress vrij leven”.