Wat is diabetes?

Diabetes is een stofwisselingsstoornis, waarbij de bloedglucose is verhoogd. Door deze verhoging krijg men een grote hoeveelheid glucose in het bloed waardoor de urine zoet wordt. Deze zoete urine ontstaat doordat de nieren de grote hoeveelheid glucose niet kan verwerken, en dit komt dan in de urine terecht. Bij diabetes spreekt men dan ook over een verstoorde glucosegehalte in het bloed en van het transport van glucose vanuit het bloed naar de weefselcellen. Dit alle wordt veroorzaakt door onvoldoende insulineproductie en/of door onvoldoende werkende beschikbare insuline.

Diabetes en sport

Sporten is goed voor iedereen, dus ook voor mensen met diabetes. Wat belangrijk is met sporten dat het je gewicht beïnvloed op een positieve manier.

Mensen die insuline spuiten  en sporten zullen ook op een gegeven moment minder insuline hoeve te spuiten. Dit komt door de goede doorbloeding van het vetweefsel, waardoor er meer insuline in het bloed terecht komt en hierdoor zakt de bloedglucose. Soms is het noodzakelijk om de hoeveelheid insuline te verminderen tot 40%. Maar het blijft belangrijk om je bloedglucose regelmatig te blijven meten, om zo een beter inzicht te krijgen op het effect van sporten op je bloedsuikergehalte.

Als er vlak voor het sporten een lage bloedglucose wordt gemeten is het verstandig om snel opneembare koolhydraten (pure suikers of vloeibare suikers bv  vruchtensap) te nuttigen.
Bij een te hoge bloedglucose meting mag men “niet” sporten. Het is dan ook de noodzaak om eerst voor een betere bloedglucose te zorgen doormiddel van eten of insuline.

Dus mensen met diabetes ga lekker sporten maar zorg wel dat je je bloedglucose regelmatig meet om problemen te voorkomen. Veel plezier en sport ze.