Spieren algemeen
Het menselijk lichaam kan niet zonder spieren. Je hebt  spieren nodig bij alles wat je doet. Ons gezicht bijvoorbeeld telt al totaal 60 spieren waarvan je er 20 hebt om te lachen, en zelfs 40 nodig hebt om te fronsen. Ons lichaam telt wel meer dan 600 soorten spieren. Elke spier heeft zijn eigen functie. Zo is er de grootste spier; de grote bilspier (musculus gluteus maximus). Deze spier trekt het been krachtig naar achteren om te wandelen, te rennen en de trap te lopen. De kleinste spier van ons lichaam bevind zich die achter in ons oor. Deze spier is slechts vijf millimeter lang en dunner dan een katoendraad. Dit kleine spiertje vormt een onderdeel bij de overdracht van geluidstrillingen in het oor. De andere spieren zijn bijvoorbeeld betrokken bij de spijsvertering andere weer bij de ademhaling. Gezonde spieren zijn dus zeer belangrijk.

Muscles

Wat Is Een Spier?
Een spier ( Latijn:Musculus) Is een weefselstructuur van cellen die de eigenschap hebben te kunnen samentrekken (contraheren) waardoor beweging mogelijk is. Spierweefsel komt in drie vormen voor:
1*Dwarsgestreept spierweefsel: Deze wordt zo genoegd vanwege zijn uiterlijk. Onder een
microscoop bestaat deze spier uit lange, veelkernige spiervezels. De
Dwarsgestreepte spierweefsels worden voornamelijk gevonden in
skeletspieren, die onder  willekeurige controle staan en
voornamelijk botten  met elkaar verbinden. Verder bestaat ook de
hartspier uit Dwarsgestreept spierweefsel.

 

2*Glad spierweefsel:  Dit spierweefsel staat niet onder willekeurige controle en is onder meer te
vinden in het Maag- Darmstelsel, Bloedvaten, Luchtwegen,
Voortplantingsorganen.

3* Hartspierweefsel: Ons hart bestaat uit Hartspierweefsel. Dit soort weefsel heeft 1 of 2 Kernen en
is lang en vertakt. De myosine en actine is net als bij het Dwarsgestreept
spierweefsel in sacromeren gerangschikt. Het hart is in zijn geheel een
onwillekeurige spier die continu werkt

Vitamine D en Spieren
Volgens  de onderzoekers van de Newcastle University is vitamine D zeer essentieel voor een goedwerkende spier. Het maakt de spieren efficiënt en geeft ze een energieboost.

De spierfunctie verbetert dankzij een vitamine D-supplement, doordat de activiteiten van de Mitochondria (de energiecentrale van de cel) wordt vergroot.  Zonlicht en vitamine D uit bijvoorbeeld vette vis en andere voedingsmiddelen, kunnen dit effect ook bewerkstelligen.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen met spiervermoeidheid en een tekort aan vitamine D, door een kleine beetje vitamine D de spierefficiëntie al behoorlijk verbeterde. Met simpel weg 1 vitamine D tablet kunnen we de energielevels een boost geven.