Wat is Shin Splint?

Shin Splint is een blessures door overbelasting en is een scheenbeenirritatie. De meest voorkomende plaats is 8 centimeter boven de binnenenkel tegen het scheenbeen aan. Deze vorm van Shin Splint ontstaat, doordat er voortdurend met grote kracht aan de spier word getrokken, die zich op die plaats aan het scheenbeen hecht (achterste scheenbeenspier). Tijdens het Bootcampen/hardlopen komt er grote kracht op de plaats waar deze spier zich aan het scheenbeen hecht. Die plek kan zeer pijnlijk zijn. Als het erger wordt dan gaat het zelfs ontsteken. Je spreekt dan over een beenvliesontsteking.

Oorzaken van Shin Splint
De oorzaak van Shin Splint is altijd overbelasting. Dit kan komen door:
* Overpronatie
* Slechte ondersteuning van de voetboog
* Disbalans tussen kuitspier en vooronderbeenspieren
* Te veel en te vaak op een harde ondergrond gelopen terwijl de benen hier nog niet voldoende  aan gewend zijn
* Plotseling intensief gaan training
* Te veel gesprongen/springen
* Te veel heuvelop gelopen
* Eenzijdige training

Één of een combinatie van bovenstaande factoren is de oorzaak van overbelasting. Door het lichaam niet of te weinig tijd te gunnen voor herstel, zal de overbelasting toenemen.

Hoe overbelasting te voorkomen?
Luister goed naar je lichaam en bouw trainingen gelijkmatig op. Train volgens de zwaar / licht methode. Na een zware training volgt een lichte training of een rustdag. Dit om het lichaam tijd te geven om te herstellen. Ervaren sporters zullen sneller herstellen en hier dien je dan ook rekening mee te houden als beginner. Ervaren sporters zullen hun hersteltijd in de gaten moeten houden. Doe altijd een goede warming-up en cooling down. Wie lopen er risico op Shin Splint? Beginners die te veel en te hard willen gaan hardlopen. Sporters die ineens van een zachte op een hard ondergrond gaan lopen (bos naar verharde weg of bevroren ondergrond en andersom). Schaatsers, wielrenners en zwemmers die fanatiek gaan hardlopen maar ook ervaren lopers die intensief hun trainingsbelasting sterk opvoeren.

image-65314  

Wat te doen als je Shin Splint hebt?
Je merkt snel genoeg als er iets mis is door de pijn die je voelt in je scheen (vooronderbeen). Reageer wel op de symptomen en denk vooral niet dat het spierpijn is, wat je er wel “uit loopt”. Het misleidende hierin is dat als je gaat lopen de pijn na een paar minuten (als de spieren warm zijn) verdwenen is. Echter dit komt na het lopen weer terug en zal langer aanhouden. Maar je kan er zelf wat tegen doen met thuisbehandeling.

Thuisbehandeling
Ga voor je zelf na wat de oorzaak van het probleem kan zijn. Zijn je schoenen versleten (verminderde demping), ben je plots veel intensiever gaan trainen, ben je te hard van stapel gelopen als beginner, etc. Als de pijn aan de binnenzijde van het scheenbeen zit  dan kun je dit met ijs behandelen. Zit het hoog en in het scheenbeen gaat u dan naar uw huis- of sportarts!

Opbouw na herstel
Start de opbouw zeer rustig. Doe rustige duurlopen en niet sprinten of heuvel op of echt “hard” lopen. Een paar minuten om mee te beginnen. Na de training, binnen het kwartier weer ijs op het onderbeen voor ca. 15 minuten. Als dat goed gaat kunt u dit afbouwen en de training rustig opbouwen. MAAR NEEM JE TIJD!!!!!

 

 

Voorkom Blessures, Professionele trainers, Bootcamp Breda, Bootcamp Oosterhout, Bootcamp Chaam