Wat zijn Noten?
Een noot is een enkelvoudige dopvrucht. Dopvruchten behoren tot de droge vruchten en hebben meestal een zaad, waarvan het houtachtige of steenachtige omhulsel bij rijpheid zeer hard wordt. Nootdragende bomen komen wereldwijd voor.
En bevat zeer belangrijke mineralen zoals ijzer en B-vitamines. Noten zijn zeer goede vleesvervangers.

In noten zit veel vet, vooral onverzadigd vet. Hoeveel verzadigd vet ze leveren verschilt per soort. Hazelnoten, walnoten of amandelen bevatten relatief meer onverzadigd vet en minder verzadigd vet dan cashewnoten of pinda’s.

gemengde-noten

Voorbeelden van noten zijn:
*Cashewnoten
*Pecannoten
*Hazelnoten
*Walnoten
*Pistachenoten
*Paranoten

Pinda’s zijn eigenlijk geen noten, maar peulvruchten. Ze bevatten wat minder ijzer dan noten. Amandelen zijn eigenlijk ook geen noten maar worden officieel beschouwd als fruit.

Voordelen voor je gezondheid
Er is sprake van dat het eten van noten je beschermen tegen hart- en vaatziekten, maar dat is nog niet bewezen. Wat wel een zekerheid is dat het eten van noten zorgt voor een lager cholesterolgehalte.  De gunstige vetzuursamenstelling met veel onverzadigde vetten is waarschijnlijk de oorzaak van deze gunstige effecten.

Nadelen voor je gezondheid
Veel mensen zijn overgevoelig voor noten. Het afweersysteem reageert niet goed op het eiwit dat in sommige soorten noten voorkomt. Pinda’s zijn niet verwant aan de notenfamilie. Daardoor ontstaan bij een overgevoeligheid voor noten geen klachten na het eten van pinda’s.

Het eten van noten kan bij sommige mensen leiden tot:
*Eczeem
*Urticaria
*Nikkelalergie

In noten kunnen kleine hoeveelheden van de schimmelgifstof aflatoxine voorkomen.

Het is aan te raden noten niet dagelijks als vleesvervanger te gebruiken, omdat ze veel calorieën leveren. Als noten wel als vleesvervanger worden gebruikt, is het aan te raden ongeveer op 30-40 gram per persoon per keer te rekenen. Voor kinderen van 4 tot 12 jaar is dat wat minder.

Noten waarbij allergie voor kan komen zijn:
*Amandelen
*Hazelnoten
*Walnoten
*Cashewnoten
*Pecannoten

Conclusie:
Eet noten niet regelmatig maar af en toe. En weet voor je zelf wel of je allergisch bent voor noten want het kan nare gevolgen voor je  hebben.