In deel 1 van kinderziektes hebben we al beschreven wat kinderziektes zijn en wat kinderziektes toegelicht. In deel 2 van kinderziektes gaan we nog wat kinderziektes toelichten. Op deze manier zullen kinderziektes sneller te herkennen zijn, zodat er ook beter op gereageerd kan worden. Met als doel dat kinderen sneller herstellen, zonder vervelende gevolgen.

Mazelen
Mazelen is een virusziekte die zich verspreidt via de lucht. Mazelen is ook zeer besmettelijk.

Incubatietijd:

Acht tot tien dagen

Verschijnselen
mazelen begint met rode ogen, hoge koorts, loopneus en rode ogen. Na twee dagen zal de temperatuur kunnen dalen en vervolgens ook weer kunnen stijgen. Vervolgens ontstaan er witte vlekjes met een rode rand erom heen, aan de binnenzijde van de wang. Aan de haar grens en achter de oren zal er een uitslag ontstaan die zich binnen enkele dagen over het hele lichaam zal verspreiden. Na ongeveer drie tot vijf weken zal de huiduitslag langzaam verdwijnen en de temperatuur dalen.

Besmettelijkheid
Vanaf de eerste verkoudheidsverschijnselen tot vijf dagen na het ontstaan van de vlekjes op het lichaam.


Wat te doen?
Zorg wel dat je je kind voldoende drinken en zacht voedsel geeft. Laat je kind ook in een schemerige kamer liggen. Het kind is na genezing wel tijdelijk extra vatbaar voor ziektes.


Complicaties
Oor-, long- ,  hersenontsteking, en bronchitis zijn de complicaties die kunnen optreden. Let wel goed op als drie dagen na de vlekjes nog steeds of opnieuw koorts optreedt.

Wanneer een huisarts raadplegen?
Als de koorts aan blijft houden.

figuratiefplaatjevoorkinderziektes

Rode hond
Rode hond is een virus besmetting dat zich verspreidt via luchtdeeltjes. De rode hond is een goedaardige kinderziekte, die gevaarlijk is voor zwangere vrouwen. Rode hond kan namelijk afwijkingen veroorzaken bij het ongeboren kind.

Incubatietijd:
Twee tot drie weken

Verschijnselen
Over het algemeen zijn de kinderen niet al te ziek. De kinderen hebben dan vaak een lichte verkoudheid of de lymfeklieren zijn wat opgezet achter de oren of nek. Na 24 uur verschijnen er rode vlekjes rond de romp en lede maten. Deze vlekjes zullen ook weer na enkele dagen verdwijnen.

Besmettelijkheid
Van zeven dagen vóór tot zeven dagen na het uitbreken van de vlekjes

Wat te doen?
Veel laten drinken.

Complicaties
Zelden of geen complicaties

Wanneer een huisarts raadplegen?
Als  het voorkomt bij een zwangere vrouw is het zeer raadzaam om de arts in te lichten.

Roodvonk
Roodvonk komt vooral voor bij kleuters en wordt veroorzaakt door een bacterie.

Incubatietijd:
twee tot zeven dagen

Verschijnselen
Spontaan snel opkomende koorts, hevige hoofdpijn, keelpijn, pijnlijke halsklieren, stuipen en soms braken en een frambozentong. Na twee dagen ontstaat er uitslag op de romp, onder de oksel en in de lies. Vaak zijn de keelamandelen ontstoken en zitten er rode vlekjes op het gehemelte. Na één week zal de koorts weg zakken en verbleekt de uitslag en krijgt de tong zijn oorspronkelijke kleur weer terug. Na één tot drie weken treedt er vervelling op van de handpalm en voetzolen.

Besmettelijkheid
Roodvonk is niet erg besmettelijk en kan worden overgedragen tot circa twee dagen na het begin van de behandeling. Iedereen kan meer dan één keer besmet worden.

Wat te doen?
Roodvonk wordt behandeld met antibiotica. Zorg voor een goede hygiëne  vanwege besmetting.

Complicaties
Vroege complicaties zoals middenoorontsteking en  neusholteontsteking. Complicaties na twee of drie weken zoals nierontsteking en acute reuma.

Wanneer een huisarts raadplegen?
Voor de behandeling met antibiotica. Raadpleeg de arts als er na twee tot drie weken de volgende klachten optreden: Pijnlijke gewrichten, plotselinge kortademigheid of afwijkende urine.


Conclusie
Zorg ter alle tijden dat je je kind goed observeert bij ziektes.