20130418_122509

Niets is zo erg voor een sporter om doelloos op de bank te zitten vanwege een blessure. Soms kan je er  niets aan doen, bijvoorbeeld door ruw spel, verkeerde beweging of een ongelukkige val. Maar je
kunt zelf wel veel doen om in ieder geval de kans op een blessure zo klein mogelijk te maken.

Zorg voor een goede uitrusting

Tegenwoordig hebben de grote sportmerken zoals bijvoorbeeld Nike, Puma, Asic  hun eigen researchlaboratoria waar voor elke sport de juiste schoeisel of kleding wordt ontwikkeld. Om blessures te voorkomen is het van belang dat je de juiste schoeisel of kleding hebt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je kleding niet knelt want dat belemmerd de bloedsomloop en beweging wat dan weer schaaf wonden kan veroorzaken. En wat schoeisel betreft zorg er voor dat je genoeg demping in je schoen hebt om zo enkel, knie en heup blessures te voorkomen.

Hou rekening met weersomstandigheden

De weersomstandigheden kunnen een grote invloed hebben op blessures. Is de temperatuur te laag dan kunnen je spieren snel afkoelen waardoor je spieren strakker komen te staan. Dit geeft dan weer een grote kans op spierscheuringen. Zorg dan ook bij koud weer dat je in beweging blijft of trek iets warms aan. Bij warm weer in combinatie met een te hoge luchtvochtigheid op een grote kans op een zogenaamde ‘warmtestuwing’ wat kan lijden tot warmteberoerte. Om dit te voorkomen zorg dan voor de juiste kleding en zorg dat je veel drinkt. Zorg ook dat je voorzichtig bent bij vorst of ijzel, want bij gladheid kan je lelijk vallen en jezelf goed blesseren.

Zorg voor een goede Warming-Up

Een warming-up is een voorbereiding op de inspanning die je gaat leveren. Een goede warming-up zorgt niet alleen voor betere prestaties maar voorkomt ook spierpijn en oververmoeidheid. Een goede warming-up duurt ongeveer 10-15 minuten afhankelijk van het weer. Een goede warming-up heeft een positieve invloed op je kracht, snelheid, lenigheid en uithoudingsvermogen. Bij een warming-up zullen je spieren ook goed doorbloed zijn en minder kwetsbaar zijn dan koude, stijve spieren. Zo voorkom je vervelende blessures

Zorg voor een goede cooling down

Met een cooling down breng je je lichaam langzaamaan weer tot rust. Stop daarom ook niet direct na een inspanning, maar bouw de inspanning geleidelijk af. Dit zorgt voor een goede afvoer van de afvalstoffen uit je spieren. Het risico van gelijk stoppen na een inspanning is dat je duizelingen krijgt. Dit komt dan door dat de bloedcirculatie nog niet is hersteld. Een goede cooling down voorkomt dan ook gespannen, vermoeide spieren en stijfheid. En het belangrijkste is dat je hierdoor minder snel een blessuren op loopt.

Spierversterking

Wil je blessures voorkomen? Dan heb je kracht en een goede stabiliteit rond je gewrichten nodig. Dit kan je bereiken door je spieren te versterken. Tijdens het sporten raken je voeten vele malen de grond, en moet je vaak anticiperen op bewegingen van andere sporters. Sterke spieren zorgen er dan  voor dat je deze bewegingen gecontroleerd kunt uitvoeren. Door je spieren te versterken rondom je gewrichten en pezen verklein je het risico op blessures zoals enkelblessures, kruisbandletsel en zweepslagen. Hierdoor verbeter je ook je uithoudingsvermogen en sportprestaties en zal je het sporten ook langer vol houden.

Conclusie

Ga je sporten of ben je al aan het sporten zorg er dan wel voor dat je sport met je volle verstand. En voorkom zo vervelende blessures.