Bramen
Bramen zijn de familie van de aardbeien. De vrucht van een braam bestaat uit talrijke deelvruchtjes. Het vruchtvlees is zoet en sappig. Bramen zijn echt zomervruchten. De eerste bramen zijn fris en zuur, maar daarna zijn ze zoet en sappig. Bramen groeien aan een dichte struik vol met stekels. Bramen struiken kom je veel tegen in bossen, langs wegen en spoorwegen. In de maanden augustus en september kun je ze daar zelf plukken. In het begin zijn bramen groen, daarna kleuren ze rood en op het laatst nemen ze die mooie donkere blauwzwarte kleur aan. Bramen zijn opgebouwd uit talrijke bolletjes zogenaamde deelvruchtjes. Deze deelvruchtjes zitten vol mineralen en hebben een zoete smaak. Bij bramen geldt er een regel: Hoe groter de braam, hoe lekkerder de braam. Bramen kun je voor verschillende doeleinde gebruiken bv: Verwerken in salades, gebak, milkshakes of garnering op ijs. Bramen zitten boordevol met vitamine C dat helpt om je weerstand op peil te houden. Verder zijn bramen goed voor je huid en haren. Bovendien werkt de vitamine C als antioxidant en helpt dus schadelijke stoffen in het lichaam te bestrijden. Bramen zijn ook rijk aan vezels die we nodig hebben voor een goede darmwerking.
Waar moet je opletten als je bramen koopt?
Zorg bij de aankoop van bramen dat ze gaaf glanzend zijn en zonder kneuzingen. Kijk ook of er geen schimmels op zitten want daar zijn brammen zeer gevoelig en kwetsbaar voor.
Hoe bewaar je bramen?
Bramen zijn 1 tot 2 dagen houdbaar als je uitspreid op een bord en in de koelkast bewaart. Als je ze wilt invriezen leg ze dan niet op elkaar, maar op een plaat met een vel bakpapier en vries ze zo in. In een diepvries van -18 graden zijn bramen 12 maanden houdbaar.
Frambozen
Frambozen zijn vruchten die een rozerode tot donkerrode kleur hebben. Ze behoren net als de aardbei tot de rozenfamilie. Frambozen zijn net als bramen een zomervrucht. Een framboos is ook opgebouwd uit talrijke deelvruchtjes. Deze deelvruchtjes zijn sappig en zoet, en stevig en egaal van kleur. Frambozen groeien in Nederland maar worden ook ingevoerd uit onder andere Duitsland en Frankrijk. Frambozen kunnen we voor verschillende doeleinde gebruiken zoals: Maken van jam, fruitsalade, garnering bij ijs, gebaksvulling en voor het maken van sauzen. Verder zijn frambozen goed te gebruiken bij bepaalde warme gerechten, meestal bij vlees en wild. Frambozen zijn rijk aan vezels die we nodig hebben voor een goede darmwerking.
Waar moet je opletten als je frambozen koopt?
Zorg ervoor als je frambozen koopt dat ze er vers, mooi en droog uitzien. Wees ook voorzichtig met frambozen want ze zijn zeer kwetsbaar.
Hoe bewaar ik frambozen?
Het bewaren van frambozen is de zelfde methode als die van de bramen.
Conclusie
Frambozen en bramen zijn zeer gezond, want ze zitten vol vitamine C en antioxidanten. Deze stoffen hebben een hele goede werking op je lichaam. Er wordt zelfs gezegd dat ze een kanker remmende werking hebben. En als je bramen en frambozen plukt zorg dan wel dat je ze goed wast en controleert op wormpjes.
Leave A Comment